29.10.2021

Karjalanpiirakka-resepti

Näin onnistut karjalanpiirakoissa
T_PLACEHOLDER_IMAGE

Taikina: 

3,0 dl hienoa ruisjauhoa
1,0 dl karkeaa ruisjauhoa
1 dl vehnäjauhoa 
2,5 dl kylmää vettä 
1,5 tl suolaa

Alustamiseen hienoa ruisjauhoa tasolle

 

Riisipuuro: 

2 dl vettä 
2 dl puuroriisiä 
10 dl täysmaitoa 
1,5 tl suolaa

 

Riisipuuron tekeminen: 

  1. Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi. 
  2. Lisää kiehuvaan veteen riisi, ja keitä vesi-riisiseosta miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt. Sekoita huolellisesti. 
  3. Lisää maito ja anna porista hiljalleen noin tunti. 
  4. Mausta lopuksi suolalla.
  5. Anna puuron jäähtyä vähintään puoli tuntia. 

 

Taikinan tekeminen (ks. kuva 1 reseptin alta):  

  1. Lisää kulhoon kylmä vesi sekä suola.  
  2. Lisää vehnäjauho ja ruisjauho hyvin sekoittaen, ensin esimerkiksi puulastalla ja lopuksi kädellä vaivaten.
  3. Nosta taikina pois kulhosta, ja vaivaa taikinaa tason päällä. Lisää tasolle hienoa ruisjauhoa alustaessa.
  4. Taikinan tulee olla kiinteää, mutta notkeaa ja helposti työstettävää.

 

Mykyjen tekeminen (ks. kuva 2 reseptin alta):

  1. Lisää alustalle hienoa ruisjauhoa.
  2. Puolita taikina kahteen osaan, ja muotoile taikinasta tanko. Tangon tulee olla mahdollisimman tasapaksu. 
  3. Leikkaa tangosta samankokoisia mykyjä. Mitä isompia mykyt ovat, sitä paksumpi kuori karjalanpiirakkaan tulee. 
  4. Ripottele mykyjen päälle hieman ruisjauhoa, ja peitä ne esimerkiksi tuorekelmulla, jotteivat ne pääsisi kuivumaan. 
  5. Toista sama toiselle puolelle taikinasta.  

 

Kakkaroiden tekeminen (ks. kuvat 3 ja 4 reseptin alta):

  1. Lisää puiselle alustalle runsaasti hienoa ruisjauhoa. Kakkarat työstetään pienen ruisjauhokasan päällä.
  2. Paina myky kämmenellä litteäksi jauhokasan keskelle ja kauli pulikalla mykyä ensin pystysuunnassa. 
  3. Tämän jälkeen käännä puoliksi tehty kakkara leveyssuuntaan ja kauli kakkaraa jälleen pystysuunnassa. Täten kakkarasta tulee pyöreä. Huolehdi, että jauhoja on tarpeeksi, jottei taikina jää kiinni pulikkaan tai alustaan. 
  4. Kokoa kakkaroista pino ja peitä ne tuorekelmulla, jottei kakkarat pääse kuivumaan. 

 

Puuron levittäminen kakkaran päälle (ks. kuva 5 reseptin alta): 

  1. Työalustalla tulee olla tässä työvaiheessa mahdollisimman vähän ruisjauhoa. Ota hieman jähmettynyt riisipuuro esille. 
  2. Levitä työalustalle kakkara, ja ota ruokalusikallinen riisipuuroa.
  3. Levitä lusikalla riisipuuroa kakkaran keskelle, mahdollisimman tasaisesti. 

 

Rypyttäminen (ks. kuvat 6 ja 7 reseptin alta):

  1. Taita kakkaran reunat riisipuuron päälle. 
  2. Voit rypyttää piirakan kiinni esimerkiksi etusormilla, jolloin voit edetä alhaalta ylös - siten että “työnnät” hieman piirakan reunoja alaspäin liikkuessa. Täten karjalanpiirakkaan tulee rypytyksen muotoa. 
  3. Lopuksi voit sulkea piirakan alaosan kiinni peukaloilla. 

 

Paistaminen ja voiteleminen: 

  1. Voitele pelti voilla. 
  2. Nosta valmiit piirakat pellin päälle. 
  3. Paista keskitasossa 300 asteessa noin 15–20 minuuttia. Jos uunia ei voi laittaa 300 asteeseen, voit vaihtoehtoisesti paistaa piirakat 275 asteessa noin 20–25 minuuttia. 
  4. Lopuksi voitele piirakat voisulalla.

 

Vinkki: 

Jos kakkaroita jää yli, niin voit paistaa ne uunissa (esim. 300 asteessa n. 3-5 min), jolloin saat ruislastuja. Tämän myötä myös ei tule ruokahävikkiä. Lisää vain kakkaroiden päälle suolaa ennen uuniin laittoa, jolloin lastuihin tulee makua. Paistettuasi ruislastut, lisää niiden päälle voita ja ne ovat valmiita nautittavaksi.

Kuvat

Videot