27.10.2021

Kotileipomo Sorsan tarina

Moni tuntee tuotteemme, mutta onko yrityksemme tarina tuttu? Kotileipomo Sorsan yrittäjä Anna-Liisa Karpathakis kertoo tässä tarinan yrityksen perustamisesta.
T_PLACEHOLDER_IMAGE

Kotileipomo Sorsan tarina alkaa vuodesta 1968, jolloin yritys kantoi nimeä Kotileipomo Ruokolainen. Olin 20-vuotias, kun leipomon yrittäjä Liisa Ruokolainen palkkasi minut 1980-luvulla töihin leipomolleen. Melkein heti töiden alettua Ruokolainen tiedusteli halukkuuttani jatkaa leipomon toimintaa hänen siirtyessään eläkkeelle. Laitoin työtarjouksen korvan taakse ja työskentelin leipomolla vajaat kaksi vuotta, kunnes siirryin lopulta torikauppiaaksi. Kerkesin työskennellä torikauppiaana puolitoista vuotta, kunnes syksyllä vuonna 1983 Ruokolainen soitti minulle ja tokaisi: “Tuleppa Liperiin tekemään kauppakirjat leipomosta”. Ei siinä muu auttanut, kun myydä viikossa torivaunu pois, ja ryhtyä leipomon jatkajaksi. Päivääkään en ole katunut päätöstäni. Yritys toimi kaksi vuotta Kotileipomo Ruokolaisena ja sen jälkeen muutin leipomon nimeksi Kotileipomo Sorsan. Leipomon toimitila siirtyi vuonna 1985 Liperin Keskustielle – kotini alakertaan. Leipomo oli omakotitaloni yhteydessä 31 vuotta, kunnes rakensimme vuonna 2013 viereiselle tontille uuden ja suuremman leipomon.  

Leipomossamme on tuotettu jo 53 vuoden ajan aitoja käsintehtyjä karjalanpiirakoita. Reseptiä sekä leivontatapaa olen vaalinut kaikki nämä vuosikymmenet. Muistan lapsuudestani, kuinka äitini leipoi karjalanpiirakoita aina lauantaisin. Samaa reseptiä olen käyttänyt leipomon tuotteissa, jotta maku pysyisi aitona ja perinteisenä.

Aloitimme hyvin pienestä ja yksinkertaisesta. Yrityksen alkutaipaleella asiakaskuntamme koostui lähinnä lähikaupoista sekä paikallisista kouluista, eikä kauppaa käyty kuin tuoreilla piirakoilla. Vuosien saatossa raakapakastepiirakoiden kysyntä on kasvanut ja tänä päivänä raakapakastepiirakat ovatkin meidän suurin myyntituotteemme eikä asiakaskuntammekaan rajoitu enää ainoastaan Pohjois-Karjalaan, vaan raakapakastepiirakoitamme saa jo ympäri Suomen.

Kotileipomo Sorsa on perheyritys, jossa vaalitaan karjalaisia perinteitä sekä historiaa. Intohimo, periksiantamattomuus sekä vahva usko tuotteisiimme on tuonut yrityksemme tähän pisteeseen, mitä se tällä hetkellä on. Kiitos siitä kuuluu asiakaskunnallemme, joka on herkutellut tuotteillamme vuosienkymmenten ajan.

  • Anna Liisa Karpathakis, Kotileipomo Sorsa Oy:n yrittäjä

Kuvat