18.12.2021

Perinteitä vaalien ja käsin rypyttäen syntyvät aidot karjalanpiirakat

Karjalanpiirakka edustaa suomalaista ruokaperinnettä parhaimmillaan – onhan sen alkuperä jo monta sataa vuotta vanha.
T_PLACEHOLDER_IMAGE

Karjalaisissa kodeissa leivottiin lähes joka viikko muun ruoanlaiton yhteydessä. Leivottiin leipää, pullaa, monenlaisia laatikkoruokia sekä myös muikku- tai lanttukukkoja. 

Samoin karjalanpiirakat kuuluivat olennaisena osana viikkoleivonnan yhteyteen. Tavallisesti leivontapäivä oli lauantai.

Leipomiseen osallistui yleensä perheen naisväkeä, jolloin työtehtäviä voitiin jakaa myös perheen pienimmille. Näin leipomisen käytännön opit ja tärkeät niksit siirtyivät helposti mummilta äidille ja äidiltä tyttärille. Arvokas kädentaito ja tekeminen siirtyivät eteenpäin seuraavaan sukupolveen ja perinne sai joustavasti jatkoa.

Perinteitä vaalien leivotaan myös karjalanpiirakoita meillä Sorsan kotileipomossa, jossa karjalanpiirakat rypytetään edelleen käsin samalla kun uusi tekniikka mahdollistaa laajamittaisen tuotannon tänä päivänä.

 

Kuvat